NOU D’OCTUBRE


“Els valencians som un poble amb una data de naixement concreta: el 9 d’octubre de 1238. Aquest dia, mes i any és el símbol de la nostra partida vital com a poble diferenciat, el moment en què el territori s’incorpora a un àmbit cultural, jurídic i religiós diferent a l’anterior musulmà. S’hi introdueix una llengua, vénen noves gents …, els valencians comencem a caminar.

L’expressió d’aquesta identitat es corresponia amb un cos jurídic propi (els Furs), unes institucions característiques (la Generalitat, les Corts…), un territori, una llengua.

Han passat més de set segles, un sense fi de guerres, de canvis socials, de vicissituds polítiques, d’intents de submissió i els valencians encara tenim present la nostra història, les tradicions, la llengua i, per tot això, la plena voluntat de continuar sent poble.

Els nostres avanpassats han fet possible que ens arribe tot aquest bagatge; cal que els valencians del present ens afermem en el nostre orgull de ser-ho, però amb una actitud plena de solidaritat positiva, sense fòbies ni confrontacions estèrils, tots junts buscant-ne els punts de coincidència.

L’escola, com a lloc de foment d’actituds cíviques ha de complir la seua part en tot el procés i el mestre/a ha de transmetre i possibilitar l’accés a de les/els alumnes a tots els aspectes de la seua realitat col·lectiva i l’assumpció d’ésser i sentir-se valencians.”

(Text extret de: 9 d’octubre, dia de la Comunitat Valenciana de Josep Martí i Ferrando)

 

 

Un particular Jaume I ens convida a conéixer sa casa, el Palau de la Generalitat, i amb ella la història de la nostra terra i totes les activitats programades per a celebrar el 9 d’Octubre.

Si t’apassiona la vida del nostre monarca, no et pots perdre aquest documental sobre la seua agitada vida!

Captura de Pantalla 2019-10-07 a les 19.28.13

Este blog está dirigido a los alumnos que actualmente estudian en 2º de la ESO y tienen la inmensa suerte de adentrarse en los recovecos de la Edad Media. En este blog os presentaremos a un gran rey, nuestro rey Jaime I, queremos que disfrutéis de la investigación histórica. Nuestro objetivo con esta página es recopilar todo aquello interesante que haya en la red y que está muy desperdigado. Hacer conocer a Jaime I como una figura interesantísima a todos aquellos que entren en nuestra página web.

Còmic Jaume I. Jesús Huguet. Acadèmia Valenciana de la Llengua


Auca sobre Jaume I el Conqueridor

SANT DONÍS

 

La celebració del nostre día  coincideix amb una altra celebració, en aquest cas religiosa: sant Donís, patró del enamorats valencians (tot i que en els últims anys li ha eixit un dur competidor anglosaxó!).

Quan es va conquistar València el 9 d’octubre, diuen que les dones van regalar a Jaume I i als seus soldats fruites embolicades en mocadors.

La festa es va mantindre i va anar augmentant cada vegada més; en el s. XV a més de regalar fruites, es llançaven des de les finestres masclets, tric-tracs, piulets i tronadors…

Però després de la Guerra de Successió, en el s. XVIII, Felipe Vé, va abolir els Furs de València i va prohibir la festa.

Als pastissers sel’s va ocórrer fer uns dolços de massapà amb formes de fruites i de “piulets” i van continuar celebrant en secret el dia en què es va conquistar València i Jaume I ens va atorgar els Furs.

Ara, el dia 9 d’octubre continuem celebrant esta tradició. A més este dia és el dia dels enamorats a València per ser el dia de Sant Dionís i els promesos regalen a les seues nóvies un mocador de seda amb dolços de massapà dins, amb les formes secretes que van inventar els pastissers.

Si vols conéixer més a fons aquesta tradició tan nostra, clica al següent enllaç:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Mocadorada

I ara, t’animes a obsequiar el teu estimat/da a la “valenciana”? Si és així, res millor que fer-li tu mateix els dolços!

Per si voleu practicar a casa i perquè sapieu bé els ingredients, ací teniu la recepta de com es fa el massapà o els pastissets de la “mocadorà”. És facilíssim!

Ingredients: 250 gr. d’ametla mòlta, 250 gr. de sucre, una ratlladura de llima i  2 clares d’ou.

En un bol es mescla la mateixa quantitat d’ametla mòlta i sucre. Es tiren les dos clares d’ou i es remou molt ben tot pastant sense parar. Quan la pasta està ben mesclada se li afig la ratlladura de la llima. Podeu donar-li color amb colorant de rebosteria.

La pasta ja està llesta per a modelar qualsevol classe de figuretes que amb la vostra imaginació se vos ocórreguen.