TOTS SANTS

Tots Sants és una festa dedicada al record dels avantpassats que se celebra el dia 1 de novembre i que està íntimament relacionada amb la festa celebrada el dia següent, la del Dia dels Morts o Dia de difunts, el 2 de novembre.

La creença tradicional és que l’1 de novembre, els vius visiten els morts i el 2 de novembre, els morts visiten els vius.

Aquesta festivitat és una de les més antigues en el món cristià ja que es remunta al segle VII i té el seu origen en un seriós problema que se li va plantejar  al papa Bonifaci IV:  existia en terres cristianes un temple pagà de tots els Déus, anomenat Panteó de Roma.

El papa Bonifaci IV, en compte de fer-lo enderrocar com molts dels seus súbdits i ajudants li havien suggerit va decidir purificar-lo de nou i consagrar-lo en honor a la Verge i a tots els màrtirs cristians. També va decidir que cada 1 de novembre se celebrara una festa, una commemoració en el seu honor i en l’honor de tots els màrtirs i sants cristians que allà es veneraven. Va concloure que durant aquest dia es fera una missa en honor als morts i un peregrinatge al cementeri per fer una visita solemne als difunts.

Halloween té alguna connexió amb els cristianisme? La resposta és… SÍ.

Halloween prové de l’expressió “All Hallows’ Eve”, que traduït al valencià significa VIGÍLIA DE TOTS SANTS.

Sempre hem pensat que era un producte made in USA, però en realitat l’origen és celta i, com la castanyera i Tots Sants, prové d’un ritual funerari. En aquestes tres festivitats relacionem el món dels vius i dels morts.

Per Tots Sants, l’1 de novembre, venerem els Sants que no tenen una festa pròpia en el calendari litùrgic, i l’endemà… l’Església Catòlica prega pels fidels difunts. Moment que recordem els éssers estimats que ens han deixat.

L’església ha canonitzat oficialment a diversos milers. Però existeix una immensa quantitat de sants no canonitzats, que ja estem gaudint de Déu en el cel. A ells especialment està dedicada aquesta festa. La Bíblia afirma que al Corder de Déu segueix una multitud incontable. Aquesta és la voluntat de Déu: Que arribem a la santitat.

TRADICIONS POPULARS RELACIONADES  AMB AQUESTA FESTIVITAT

Són propis d’aquest dia tres menjars especials: castanyes torrades, moniatos i un tipus de pastissets fets de variades maneres, que en molts llocs reben el nom de panellets. De panellets n’hi ha de moltes maneres: de coco, de xocolata, d’ametlla, de café, de pinyons, etc.

 

Als vídeos podeu vore com quan comença la tardor, els alumnes d’Infantil tenen una visita molt agradable: al primer els visiten tres castanyeres com Déu mana: Loli, Pili i Sara; al segon les encarregades són Pili i Loli. Els conten una història molt molt bonica, mengen  castanyes i ballen tots junts. Us esperem sempre quan s’inicia la tardor!

Recepta dels panellets de pinyons:

INGREDIENTS PER A UN KILO: 1/2 kilo d’ametlles molgudes, 200 grams de patates bullides i “xafades”, 400 grams de sucre, 1 clara d’ou i la pell de llimona ratllada, 1/2 kilo de pinyons i 1/4 d’ametlles molgudes. 

PREPARACIÓ: Barrejar tots els ingredients menys la clara d’ou i deixar-la reposar  4 hores, després fer boles amb la massa i vernissar-les amb la clara d’ou i per últim posar les boles al forn, ben calent, vuit minuts per sota.  

Que no t’ha quedat clar encara? Sense problemes, ací tens pas per pas la recepta de com fer panellets de pinyons i de xocolata: Ara et toca a tu!